gewoon een pop maken kost mij niet meer zo heel veel moeite maar echt waar; heel veel geboetseerde poppen eindigen in de zelfde bonk klei als waar ze uit kwamen. De kop moet mij gewoon een beetje aanspreken en anders heb ik geen zin meer om er mee verder te gaan. Op die manier maak ik soms dagen poppen zonder dat een pop het daadwerkelijk tot de maak van een gietmal schopt. Rechts op de foto is de torso en kop mij wel naar de zin en ik heb hem Rinus gedoopt.  Nadat ik hem nog een beetje bijgewerkt heb de oren op de juiste plek heb gezet begin ik aan het maken van de gietmal. De neusgaten of oren zijn dicht omdat wanneer ik wel gaten zou aanbrengen de pop in de mal blijft vastzitten. van deze pop kan ik eenvoudig een tweedelige gietmal maken. ik fixeer de kop met torso in een rechthoekige gietvorm. met het maken van een mal is het belangrijk om punten aan te brengen waarop de twee delen als een puzzel in elkaar vallen zodat hij altijd weer goed in elkaar komt te zitten.  Een gietmal wordt gemaakt van gips waarbij het vooral belangrijk is dat er geen luchtbelletjes aanwezig zijn.

Om een pop te maken gebruik ik altijd een speciale klei die nooit hard wordt. over algemeen heb ik altijd wel een balletje klei en wat speciale gereedschappen binnen handbereik en ga ik zitten kleien waar ik op dat moment graag zit.

Nadat de mal gegoten en uitgehard is reinig hem met een speciaal sopje van mallen-zeep dat om de olie die ik tussen de twee delen heb gebruikt en het vet van de klei te verwijderen. En dan waarom het goed is dat ik altijd wel ergens wat te doen heb; de mal moet minimaal twee weken drogen.